Het Onderzoekslab

Deze opleiding tot onderzoeksjournalist is een initiatief van The Investigative Desk en wordt uitgevoerd in samenwerking met VersPers. De uitvalsbasis is A Lab, Overhoeksplein 2, 1031 KS Amsterdam. De volgende ronde gaat in het najaar van start.  

Hoe het werkt

Het traject is een intensief parttime leer-werktraject (minimaal twee dagen per week, waarvan één vaste redactiedag) zodat je voldoende tijd overhoudt om je eigen praktijk draaiende te houden. De deelnemers werken in een groep van vier tot zes deelnemers aan een gezamenlijk onderzoeksproject. Daarnaast zijn er theoretische sessies en workshops. Het programma van elk Lab wordt toegesneden op de ervaring van de deelnemers. Zie hier het programma van de vorige ronde.

De begeleiding wordt verzorgd door Marcel Metze. Marcel heeft een lange staat van dienst als onderzoeksjournalist. Hij is lid van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), en is oprichter van De Onderzoeksredactie (thans Platform Investico) en van The Investigative Desk.

Wat je leert

 
  • hoe je je kunt ontwikkelen tot een gespecialiseerde onderzoeksjournalist;
  • alles wat je moet weten over projectmanagement en teamwork;
  • hoe je een netwerk voor crossborder samenwerking kunt opbouwen;
  • hoe je een verdienmodel kunt ontwikkelen waarin jij zelf de regie houdt over jouw werk.

Niet alleen voor journalisten

Kandidaten voor Het Onderzoekslab worden geselecteerd op vaardigheden, inhoudelijke specialisaties, de haalbaarheid van hun onderzoeksideeën en de potentiële impact van die ideeën.

Bij Het Onderzoekslab geloven we in de kracht van specialisatie. Daarom staan we nadrukkelijk ook open voor wetenschappers en andere vakinhoudelijke specialisten die freelance onderzoeksjournalist willen worden. Als ‘zij-instromer’ krijg je op maat gesneden training in journalistieke vaardigheden. De journalisten in jouw team kunnen je helpen die vaardigheden te oefenen. Omgekeerd kun jij hen helpen hun inhoudelijke kennis te verdiepen.

Wat kost het?

Een goede opleiding voor onderzoeksjournalistiek vraagt een behoorlijke tijdsinvestering. Van jou, maar ook van ons. We hebben dan ook kosten. Tegelijkertijd vinden we dat ons Onderzoekslab toegankelijk moet zijn voor iedereen die de ambitie en het talent heeft om (een betere) onderzoeksjournalist te worden. Dankzij subsidie kunnen we dit traject aanbieden voor € 1.700,-. De deelnemers kunnen bovendien een vergoeding van twee dagen per week ontvangen uit een subsidie voor expertisebevordering van freelance journalisten.

In eerdere rondes van het Lab is het de deelnemers daarnaast ook nog gelukt om projectsubsidies te verwerven. 

Meld je aan

Wil je onderzoeksjournalist worden? De volgende ronde van het Onderzoekslab start, in overleg met de deelnemers, in her najaar. De specifieke datum volgt nog.

Je kunt je aanmelden met een motivatiebrief, een c.v. en enkele voorbeelden van eigen werk (in pdf, dus niet als link) via het e-mailadres: desk@investigativedesk.com.

Voor nadere vragen:
Marcel Metze – metze@investigativedesk.com  of
+31 6 – 54 67 41 24